Empty

Totaal: 0,00 €

Onderzoek over zwangerschapsdiabetes (de BEDIP studie) geplaatst voor finale Vlaamse PhD cup

07-11-2018

Met haar onderzoek over zwangerschapsdiabetes veroverde dokter Katrien Benhalima van UZ Leuven-KU Leuven een plaats in de finale van de Vlaamse PhD cup. Dit onderzoek gebeurde met de steun van de Diabetes Liga in samenwerking met UZ Leuven, UZA, Imelda Bonheiden, OLV-Aalst en Asse, St Jan Kliniek Brussel en AZ St Jan Brugge. Op dinsdag 13 november strijdt dr. Benahlima voor de juryprijs en de publieksprijs. Stemmen voor de publieksprijs kan van woensdag 7 november tot en met dinsdag 13 november.

Publieksprijs

Van woensdag 7 november tot en met dinsdag  13 november kun je voor de publieksprijs stemmen. https://www.canvas.be/de-vlaamse-phd-cup. Hier vind je ook een filmpje waarin dokter Benhalima haar onderzoek in 90 seconden voorstelt.

Wil je de finale van de Vlaamse PhD cup graag bijwonen op 13 november? Registreer je dan hier via www.phdcup.be/de.finale

Je kunt de finale ook live volgen op https://www.facebook.com/phdcup/

Het artikel ‘Zwangerschapsdiabetes ontsluieren’ voor EOS kan je terugvinden op https://www.eoswetenschap.eu/eosblogs.

 

Eenvoudiger en comfortabeler

De huidige internationaal aanbevolen standaardmethode om zwangerschapsdiabetes op te sporen is lastig voor zwangere vrouwen. “Ze moeten nuchter naar het ziekenhuis komen en een suikerdrankje drinken waarvan ze heel misselijk kunnen worden. Vervolgens moeten ze twee uur in het ziekenhuis blijven en wordt er verschillende keren bloed afgenomen”, licht dokter Benhalima toe.

Voor haar doctoraat onderzocht dokter Benhalima of het niet makkelijker kan. In samenwerking met zeven Belgische ziekenhuizen (UZ Leuven, UZA, Imelda Bonheiden, OLV-Aalst en Asse, St Jan Kliniek Brussel en AZ St Jan Brugge) ging ze bij 2000 zwangere vrouwen na of een vereenvoudigde versie van de suikertest even effectief kan zijn. “De korte suikertest is makkelijker te organiseren, goedkoper en wordt beter verdragen door de patiënte. Vrouwen hoeven niet nuchter te zijn, de concentratie suiker in het drankje is lager en de test duurt slechts één uur. Vrouwen bij wie de eenvoudige suikertest afwijkend is, krijgen wel nog steeds de uitgebreide test ter controle. Met de nieuwe testmethode vinden we bij een op acht vrouwen een afwijkend resultaat. Met onze testmethode kunnen we zwangerschapsdiabetes nu beter opsporen op een gemakkelijke manier in vergelijking met oudere testmethodes. ”

Over zwangerschapsdiabetes

Onbehandelde zwangerschapsdiabetes zorgt voor een hoger risico op keizersnedes, vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging. Bovendien zijn de baby’s vaak te zwaar, hebben ze vaker last van ademhalingsproblemen bij de geboorte en hebben ze, net zoals de moeders, een verhoogd risico op type 2 diabetes na de zwangerschap. De belangrijkste behandeling voor de aandoening is een aanpassing van de levensstijl. Slechts bij vijftien tot twintig procent van de vrouwen is insuline nodig.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht