Empty

Totaal: 0,00 €

Wat is een gezond gewicht?

appel met lintmeter

Overgewicht is één van de belangrijkste factoren die mee bepalen of je na je zwangerschapsdiabetes ook type 2 diabetes zult ontwikkelen.

Probeer na de geboorte op een 6 à 12-tal maanden het gewicht te bereiken dat je had vóór je zwangerschap. Als je dan nog overgewicht hebt, is het belangrijk dat je daar snel iets aan doet. Overgewicht is één van de belangrijkste factoren die mee bepalen of je na je zwangerschapsdiabetes ook type 2 diabetes zal ontwikkelen. Om een beter idee te krijgen van wat een gezond gewicht is, kun je twee dingen doen:
 

Je BMI (body-mass index) berekenen
 

Dit is je gewicht (in kilogram (kg)) delen door het kwadraat van je lengte (in meter (m)). Bijv.: weeg je 70 kg voor een lichaamslengte van 160 cm, dan is je BMI: 70/(1,6 x 1,6) = 27.

  • Een BMI tussen 18,5 en 24,9 wordt als normaal beschouwd.
  • Bij een BMI tussen 25 en 29,9 spreken we van overgewicht.
  • Vanaf een BMI van 30 is er sprake van zwaarlijvigheid of obesitas.
 
 
Je buikomtrek meten
 

Dit is een goede maat voor de aanwezigheid van vet in de buikstreek. Een te grote buikomtrek, zelfs bij een 'normale' BMI, verhoogt het risico op type 2 diabetes en andere aandoeningen zoals hart- en vaatproblemen. Het meten van je buikomtrek kun je heel eenvoudig met behulp van een lintmeter bepalen: meet de omtrek van je buik halverwege tussen je laagste rib en je heupkammen.
Bij vrouwen is er een verhoogd gezondheidsrisico vanaf een buikomtrek van 80 cm en een sterk verhoogd risico vanaf 88 cm. 

Wanneer je BMI waarde groter is dan 25 of je buikomtrek groter dan 80 cm, praat er dan over met je arts.

 
Deel dit bericht
Deel dit bericht